Onderzoek naar worsteling in zingeving en geloof bij psychisch lijden

Er is veel onderzoek gedaan naar de gezonde en beschermende kanten van zingeving en geloof. Maar mensen met psychische klachten ervaren ook vaak problemen op het gebied van zingeving en geloof. Deze kunnen van invloed zijn op de mentale gezondheid en het herstel vertragen. Daarom doen het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg) en de Vrije Universiteit onderzoek naar de samenhang tussen geloof / zingeving en psychische problematiek.

Geloof en zingeving bespreekbaar maken

Hoewel cliënten aangeven dat zij behoefte hebben om deze onderwerpen te bespreken, is er bij behandelaren op dit onderwerp veel terughoudendheid. Allard Sierksma (klinisch psycholoog): ‘Voor veel mensen raakt geloof en zingeving de kern van hun identiteit. Mensen die op jonge leeftijd beschadigd of verwaarloosd zijn hebben veel moeite met het vertrouwen van anderen. Dit kan doorwerken in hoe je kijkt naar God of hoe je denkt dat God naar jou kijkt. Als je bang bent dat God je veroordeelt kan dat een diepe angst en wanhoop veroorzaken. Om die gevoelens van angst en afwijzing bespreekbaar te maken en te begrijpen in het licht van de psychische problematiek kan veel opluchting en nieuwe hoop geven. Hierin werken we graag samen met het pastoraat uit de kerk.’

Dit onderzoek is nu gestart

Om behandelaren een houvast te geven is de Religious Struggles Scale (RSS) vertaald uit het Engels. In dit onderzoek wordt gekeken naar gebruik in Nederlandse context. In deze vragenlijst geven cliënten aan wat de invloed is van de psychische problemen op geloof en zingeving.

In de onderzoeksfase vragen we cliënten of ze de 26 vragen in willen vullen. En leggen we de vragenlijst ook voor aan niet- cliënten van allerlei achtergronden. Zo hopen we genoeg informatie te verzamelen om de vragenlijst te toetsen. Prof. H. Schaap-Jonker leidt dit onderzoek en legt uit: ‘door de uitkomsten van de vragenlijst te vergelijken met verschillende normgroepen, zowel qua religieuze achtergrond als psychische problematiek krijg je een beter beeld van de worsteling van de cliënt op het gebied van geloof en zingeving. Dit kan een mooie ingang zijn voor de behandelaar om hier verder over in gesprek te gaan’.

Wil je zelf meedoen aan het onderzoek?

Dat kan met hier. Je vindt hier ook meer informatie.