Impressie van het congres ‘Wie geloof er in de ggz? Van onmacht naar hoop’

Een congres over het geloven in de ggz, nu misschien nog meer dan ooit een actueel onderwerp door de recente oproep van Ruth Peetoom, voorzitter van De Nederlandse ggz. ‘De ggz kan de wachtlijsten niet meer zelf oplossen’ kopte Trouw afgelopen week.

‘Geloof jij nog in de ggz?’ Daar gingen diverse sprekers over in gesprek tijdens het congres georganiseerd door het Kennisinstituut christelijke ggz (Kicg) naar aanleiding van het 45e jubileum van De Hoop ggz. Ondanks het gevoel van onmacht dat o.a. de wachtlijstproblematiek je kan geven, hebben de meeste deelnemers gelukkig kunnen bevestigen dat zij nog steeds geloven in de kansen van de ggz. Zij het met de wetenschap dat er veel kan en moet veranderen. De sprekers hebben hun visie op het behouden van hoop in situaties van onmacht gedeeld met hen:

Voormalig voorzitter van De Nederlandse ggz, Jacobine Geel: ‘Lijden in de ggz is ook wel het verlies van zicht op wie je bent als mens. Dat vraagt iets van de zorg en van de organisatie ervan. Patiënten moeten worden behandeld, mensen willen worden gezien: die twee moet je bij elkaar zien te krijgen.’

Lid van de Eerste kamer, Maarten Verkerk vertelde over ethische dilemma’s in de ggz en concludeerde: ‘Liever een onsje meer zingeving, dan kun je een kilo zorg besparen’.

‘Wij mogen HOOPverleners zijn.’ Met deze boodschap sloot de bestuurder van De Hoop ggz, Irene Blom, het congres af.

‘Want al kunnen we soms het concrete lichamelijke, psychische of sociale herstel niet brengen: geestelijke, existentiële hoop voor een situatie kunnen we wel uitstralen door ons gedrag. Hoop verandert niet de omstandigheden, maar het is een geschenk wat van Buiten op ons afkomt. Hoop kan wel ons innerlijk en onze houding omvormen naar een situatie waarin groei mogelijk is, dat vervolgens kan leiden tot bloei.’

Het Kicg organiseert regelmatig symposia waarin de relatie tussen geloof en behandeling wordt uitgewerkt. Volg hen dan ook op LinkedIn om op de hoogte te blijven van soortgelijke evenementen of meld u aan voor de nieuwsbrief op de site van het Kicg.